Tikkurilan kirjastossa alkaa 20.1.2022 aikuisten kirjallisuusterapiaryhmä Kasvumaa

Photo by Jen CC BY 2.0

Kevään 2022 ajan Tikkurilan kirjastossa toimii Anita Karpin ohjaama kirjallisuusterapiaryhmä, Kasvumaa, jossa tutkaillaan pääasiassa erilaisten kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyvien tehtävien kautta omia tunteita ja kokemuksia. Anita Karppi on koulutukseltaan KM, erityisopettaja ja opinto-ohjaaja. Lisäksi hän on mm. työnohjaaja, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja ja Erkkajooga -ohjaaja sekä hän on suorittanut NLP Practitioner koulutuksen. Ilmoittaudu mukaan ryhmään viimeistään 13.1.2022 tämän artikkelin lopussa olevalla lomakkeella!

Mitä haluaisit kertoa Tikkurilan kirjastossa alkavasta ryhmästä henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita tulemaan mukaan?

– Lempeästi tervetuloa Kasvumaa-ryhmään! Tässä ryhmässä saa ohjatusti ja turvassa tutkia omaa itseään sekä jakaa muiden ryhmäläisten kanssa kokemuksiaan. Ajattelen, että elämä on jatkuvaa kasvua ja siksi on aika ajoin hyvä pysähtyä tutkailemaan oman elämän kasvumaata. Ryhmä kokoontuu 20.1.–19.5.2022 joka toinen torstai kello 17-19.00.

Minkälainen sinun suhteesi kirjallisuuteen on?

-Tarinat ovat aina kiehtoneet minua. Ennen kuin itse opin lukemaan, kuuntelin mielelläni toisten minulle lukemia tarinoita. Kun sitten itse aloin ymmärtää noiden pienien mustien merkkien sisältöä, kirjaimellisesti uppouduin tähän maailmaan. Lapsuuteni kodin lukupaikkani olikin vaatehuone, jonne rakensin itselleni tyynyistä ja patjoista lukupesän.

-Vuosien myötä kirjojen suoma elämysmatkailu on vaihdellut suurestikin. Opiskeluaikoina painotukset ovat olleet vahvasti tietokirjallisuudessa ja lasten syntymän myötä valinta kohdistui lasten kirjallisuuteen. Kirjallisuuselämässäni on ollut aikoja, jolloin minulle on luettu ääneen tai minä olen lukenut lapsille ääneen. Nyt elämässäni on vaihe, jolloin luen taas itse itselleni. Eritoten toivelistallani ovat elämäkerrat ja runot. Mutta ”kaikkiruokaisena” mielelläni varailen lähikirjastostani Helsingin Sanomien ja ystävieni vinkkaamia kirjoja.

Mikä lukukokemus on ollut sinulle hyvin tärkeä ja mieleenpainuva?

-Uskon, että Tommy Hellstenin Virtahepo olohuoneessa on ollut tärkein ja merkittävin teos. Kirja antoi nimen ilmiölle, joka oli siihen asti ollut lähinnä tunnekokemuksella nimettävissä tai jotenkin muutoin epämääräisesti hahmotettavissa. Läheisyysriippuvuustiedon ja siihen liittyvän paranemisprosessin ymmärtämisen koen edelleen sekä ammatillisesti että erilaisissa arkisissakin ihmisten välisissä tilanteissa todella tärkeäksi asiaksi.    

Olet parhaillaan opiskelemassa kirjallisuusterapiaohjaajaksi. Mitä näihin opintoihin kuuluu?

-Nyt reilun vuoden ajan olen saanut paneutua systemaattisemmin kirjallisuuteen ja kirjoitta-miseen. Syksyllä 2020 aloitin kirjallisuusterapiaopinnot. Koulutuksen ensimmäinen osa oli 15 op kokonaisuus Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun välineenä ja semahdollisti oman kasvun ja kehityksen tutkiskelua kirjallisuuden ja kirjoittamisen kautta ja loi samalla pohjaa nykyiselle kirjallisuusterapiaohjaaja -koulutukselle(35 op). Tämän toisen osan koulutuksen järjestäjä on Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ sekä Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry.

Mikä on ollut sinulle kirjallisuusterapiaopinnoissa kaikkein innostavinta?

-Kirjallisuusterapia sisältää valtavan laajat toteutusmahdollisuudet ja ilmenemismuodot. Tämä tekeekin siitä todella mielenkiintoista. Koulutuksessa perehdymme laajasti elämän eri alueisiin ja kasvua tukeviin harjoituksiin sekä kirjallisuuteen. Myös yksi tärkeä osa opintoja on ollut kirjallisuusterapeuttinen harjoittelu. Kuitenkin kaikista innostavimpana näissä opinnoissa ovat olleet lähiopetuksessa ja harjoitteluissa syntyneet keskustelut.

Olet opintojen ohella myös päivätyössä. Voitko kertoa siitä lisää?

-Olen töissä toisella asteella erityisopettajana. Pidän työstäni todella paljon. Nautin siitä, että voin auttaa ja tukea jokaisen opiskelijan oppimista. Opintojensa aikana moni opiskelijani elää elämänvaihetta, jolloin heidän oma identiteettinsä vielä kehittyy. Olen todella iloinen, että saan pohtia opiskelijoitteni kanssa myös aivan tavallisia arkisia kysymyksiä sekä vahvistaa heidän toivoajatteluaan että valaa heihin tulevaisuususkoa.

Mitä haluaisit vielä lisätä tähän loppuun?

-Kasvumaa-ryhmään osallistuminen ei edellytä mitään ennakkotietoja, -taitoja tai -osaamista. Ryhmätapaamisiin on hyvä ottaa mukaan kynä ja paperia. Annan ohjatusti erilaisia kirjoittamistehtäviä. Voin vaikka pyytää jatkamaan seuraavien lauseiden alkuja: ”Minä toivon, että….” tai ”Minä haluaisin…” Näiden kirjoitusten pohjalta keskustelemme ja jokainen osallistuja saa kertoa sen, mitä kokee hyvänä.

-Ohjauksessa käytän mielelläni muun muassa erilaisia kuvakortteja ja esineitä. Kerron myös aina tarkkaan, mitä ja miten tehtäviä tehdään. Kysymykset ja toiveet ovat myös lämpimästi tervetulleita. 

-Niin, loppuun voisin vielä sanoa, että nähdään Kasvumaa-ryhmässä tammikuussa 🙂

Tällä lomakkeella voit ilmoittautua 13.1.2022 mennessä Tikkurilan kirjastossa kevään 2022 Kirjallisuusterapeuttiseen Kasvumaa -ryhmään. Lomakkeella voit myös pelkästään kysyä lisätietoja ennen kuin päätät osallistumisesta.

Ryhmä kokoontuu pääsääntöisesti joka toinen torstai kello 17–19.00 Tikkurilan kirjastossa, osoitteessa Lummetie 4. Ensimmäinen tapaaminen on 20.1.2022. Kevään muut tapaamiset ovat 3.2., 17.2., 3.3., 17.3., 31.3., 7.4., (huom. nämä kaksi kokoontumista ovat peräkkäisinä viikkoina), 21.4., 5.5. ja 19.5.2022.

Ryhmään mahtuu 10 henkilöä ja osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Osallistujille lähetetään vahvistus ryhmään pääsemisestä. Vahvistuksen mukana tulee myös tarkemmat ohjeet ensimmäisestä tapaamiskerrasta.

Ilmoittautumislomakkeen viestikentässä voit lähettää kysymyksiä tai pyytää ottamaan yhteyttä, mikäli haluat keskustella ryhmän toiminnasta ennen sitovaa ilmoittautumista.

Seuraamme koronatilannetta ja toimimme vastuullisesti tilanteen edellyttämällä tavalla.

Ilmoittautuminen on päättynyt 13.1.2022. Kiitos kaikille ilmoittautujille !

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *