TIKKURILAN KIRJASTOSSA ALKAA 8.9.2022 AIKUISTEN KIRJALLISUUSTERAPIA- RYHMÄ KASVUMAA

Kuva: Flickr. Caleb Roenigk CC BY 2.0

Syksyn 2022 ajan Tikkurilan kirjastossa toimii Anita Karpin ohjaama kirjallisuusterapiaryhmä, Kasvumaa, jossa tutkaillaan pääasiassa erilaisten kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyvien tehtävien kautta omia tunteita ja kokemuksia. Anita Karppi on koulutukseltaan KM, erityisopettaja, opinto-ohjaaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja. Lisäksi hän on mm. työnohjaaja, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja ja Erkkajooga -ohjaaja sekä hän on suorittanut NLP Practitioner koulutuksen. Ilmoittaudu mukaan ryhmään viimeistään 26.8.2022 tämän artikkelin lopussa olevalla lomakkeella! Päivitys 27.7.2022: Kasvumaa-ryhmä on tullut täyteen, joten ilmoittautumislomake poistetaan käytöstä. Kaikki ilmoittautujat, jotka ovat 10 ensimmäisen joukossa, saavat erillisen vahvistuksen ryhmään pääsystä. Kiitos kaikille kiinnostuksesta.

Mitä haluaisit kertoa Tikkurilan kirjastossa alkavasta ryhmästä henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita tulemaan mukaan?

– Lempeästi tervetuloa Kasvumaa-ryhmään! Tässä ryhmässä saa ohjatusti ja turvassa tutkia omaa itseään sekä jakaa muiden ryhmäläisten kanssa kokemuksiaan. Ajattelen, että elämä on jatkuvaa kasvua ja siksi on aika ajoin hyvä pysähtyä tutkailemaan oman elämän kasvumaata. Ryhmä kokoontuu 8.9. – 1.12.2022 joka toinen torstai kello 17–19.00.

Minkälainen sinun suhteesi kirjallisuuteen on?

-Tarinat ovat aina kiehtoneet minua. Ennen kuin itse opin lukemaan, kuuntelin mielelläni toisten minulle lukemia tarinoita. Kun sitten itse aloin ymmärtää noiden pienien mustien merkkien sisältöä, kirjaimellisesti uppouduin tähän maailmaan. Yksi lapsuuteni kodin mieluisimmista lukupaikoista olikin vaatehuone, jonne rakensin itselleni tyynyistä ja patjoista lukupesän.

-Vuosien myötä kirjojen suoma elämysmatkailu on vaihdellut suurestikin. Opiskeluaikoina painotukset ovat olleet vahvasti tietokirjallisuudessa ja lasten syntymän myötä valinta kohdistui lasten kirjallisuuteen. Kirjallisuuselämässäni on ollut aikoja, jolloin minulle on luettu ääneen tai minä olen lukenut lapsille ääneen. Nyt elämässäni on vaihe, jolloin luen taas itse itselleni. Eritoten toivelistallani ovat elämäkerrat ja runot. Mutta ”kaikkiruokaisena” mielelläni varailen lähikirjastostani Helsingin Sanomien ja ystävieni vinkkaamia kirjoja.

Mikä lukukokemus on ollut sinulle hyvin tärkeä ja mieleenpainuva?

-Uskon, että Tommy Hellstenin Virtahepo olohuoneessa on ollut tärkein ja merkittävin teos. Kirja antoi nimen ilmiölle, joka oli siihen asti ollut lähinnä tunnekokemuksella nimettävissä tai jotenkin muutoin epämääräisesti hahmotettavissa. Läheisyysriippuvuustiedon ja siihen liittyvän paranemisprosessin ymmärtämisen koen edelleen sekä ammatillisesti että erilaisissa arkisissakin ihmisten välisissä tilanteissa todella tärkeäksi asiaksi.

Olet parhaillaan opiskelemassa sanataideohjaajaksi. Mitä näihin opintoihin kuuluu?

-Aloitin helmikuussa 2022 Sanataideohjaajaopinnot (25 op) Hämeen kesäyliopistossa. Ajattelen, että tämä koulutus on erinomainen lisä kirjallisuusterapiaohjaajakoulutukseeni. Sanataideohjaajuus täydentää hienolla tavalla kirjallisuusterapian moni-ilmeistä kenttää. Molemmat koulutukset täydentävät toisiaan ja antavat upean pohjan ohjata kirjoittaja- ja kirjallisuusryhmiä. Valmistun sanataideohjaajaksi marraskuussa tänä syksynä.

Olet opintojen ohella myös päivätyössä. Voitko kertoa siitä lisää?

-Olen töissä toisella asteella erityisopettajana. Pidän työstäni todella paljon. Nautin siitä, että voin auttaa ja tukea jokaisen opiskelijan oppimista. Opintojensa aikana moni opiskelijani elää elämänvaihetta, jolloin heidän oma identiteettinsä vielä kehittyy. Olen todella iloinen, että saan pohtia opiskelijoitteni kanssa myös aivan tavallisia arkisia kysymyksiä sekä vahvistaa heidän toivoajatteluaan että valaa heihin tulevaisuususkoa.

Mitä haluaisit vielä lisätä tähän loppuun?

-Kasvumaa-ryhmään osallistuminen ei edellytä mitään ennakkotietoja, -taitoja tai -osaamista. Ryhmätapaamisiin on hyvä ottaa mukaan kynä ja paperia. Annan ohjatusti erilaisia kirjoittamistehtäviä. Voin vaikka pyytää jatkamaan seuraavien lauseiden alkuja: ”Minä toivon, että….” tai ”Minä haluaisin…” Näiden kirjoitusten pohjalta keskustelemme ja jokainen osallistuja saa kertoa sen, mitä kokee hyvänä.

-Ohjauksessa käytän mielelläni muun muassa erilaisia kuvakortteja ja esineitä. Kerron myös aina tarkkaan, mitä ja miten tehtäviä tehdään. Kysymykset ja toiveet ovat myös lämpimästi tervetulleita.

-Niin, loppuun voisin vielä sanoa, että nähdään Kasvumaa-ryhmässä syyskuussa!

You may also like