Tikkurilan lukupiirin syksyn 2021 kirjojen valinta

Kuva: Janne Räkköläinen CC BY-SA 2.0

Äänestä 30.6. mennessä Tikkurilan lukupiirin syksyn 2021 kirjat. Valitse lomakkeelta kolme kirjaa ja paina ”lähetä tiedot”. Lomakkeen kautta voit myös lähettää palautetta lukupiirin vetäjälle. Voit merkitä lomakkeeseen pelkästään etunimesi, mutta sähköpostiosoitteesi tarvitsemme kokonaan. Kaikki tiedot jäävät pelkästään lukupiirisivuston ylläpitäjien tietoon.

Tikkurilan lukupiiri kokoontuu syksyllä ensimmäisen kerran 9.9. klo 18.00. Illan teemana on fantasiakirjallisuus, jota meille tulee esittelemään kirjastonhoitaja Karoliina Havaste Myyrmäen kirjastosta. Keskustelemme muun muassa Juhani Karilan teoksesta Pienen hauen pyydystys, joka oli toukokuun lukupiirikirja – ja ehkä muistakin keväällä luetuista lukupiirikirjoista.

lhanaa kesää kaikille ja lämpimästi tervetuloa lukupiiriin!

 1. Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät (Atena 2020)
  ”Viidestä sukupolvesta kertova romaani punoo yhteen Stalinin vainot, uzbekistanilaisen lapsuuden ja turkulaisen maahanmuuttaja-arjen. Mitä männyt näkevät on järkyttävyydestään huolimatta lämmin ja kauniisti kirjoitettu sukutarina. Anna Soudakova (s. 1983) on pietarilaissyntyinen äidinkielen- ja kieltenopettaja, joka muutti 8-vuotiaana Turkuun. Mitä männyt näkevät on hänen esikoisromaaninsa ja pohjautuu hänen isoisänsä elämäntarinaan.” (Lainaus kustantajan takakansitekstistä).

 2. Maria Pettersson: Historian jännät naiset : merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja (Atena 2020)
  Tietokirja tutustuttaa yli 50 voimanaiseen, jotka ovat jättäneet jälkensä historiaan mutta joista harva on kuullut. Mitä yhteistä on tekoparrassa pelanneella baseball-tähdellä, kolumbialaisella huumepomolla, Yhdysvaltain sisällissodan sankarilla ja japanilaisella samurai-soturilla? He olivat kaikki naisia. Historian jännät naiset marssittaa esiin liudan kiinnostavia naisia, jotka ovat jääneet suurmieshistorian varjoon. Maria Pettersson (s. 1984) on Journalisti-lehden päätoimittaja ja historiaharrastaja.” (Lainaus kustantajan takakansitekstistä).

  3. Sofia Lundberg: Kuin höyhen tuulessa (Otava 2021)
  ”12. elokuuta 2019 Viola saa odottamattoman puhelun Lillyltä, joka aikoinaan oli hänen paras ystävänsä. Nyt molemmat ovat kahdeksankymppisiä ja Lilly lähestyy kuolemaa. Heidän tiensä erosivat nuoruudessa, mutta he eivät koskaan lakanneet kaipaamasta toisiaan. Sydämeenkäyvässä romaanissa lukija saa seurata ystävysten elämänkohtaloita vuodesta toiseen aina tuona yhtenä samana päivänä, 50-luvulta nykyaikaan.” (Lainaus kustantajan takakansitekstistä).

 3. Lisa Wingate: Ennen kuin olimme sinun (Sitruuna kustannus 2020)
  ”Memphis, 1939. 12-vuotias Rill Foss, neljä hänen nuorempaa sisarustaan ja vanhemmat asuvat laivassa Mississippijoella. Kun perheen isä lähtee viemään äidin sairaalaan yhtenä myrsky-yönä, joutuu Rill vastuuseen nuoremmistaan. Eräänä päivänä jokilaivaan tunkeutuu täysin vieraita ihmisiä, jotka pakottavat lapset mukaansa. Heidät viedään Tennesseen orpokotiin ja heille vakuutellaan, että vanhemmat tulevat pian hakemaan heidät takaisin. Karmea totuus valkenee kuitenkin pian.” (Lainaus kustantajan takakansitekstistä).

 4. Tara Westover: Opintiellä – muistelma (Tammi 2018)
  ”Ymmärsin että tämä yksi asia, enemmän kuin mikään toinen, erotti minun perheeni muista: me emme käyneet koulua.””Tara Westoverin Opintiellä on uskomaton selviytymistarina syrjäytymisestä ja koulutuksen voimasta. Sitä verrataan Villiin vaellukseen, Seitsemännen portaan enkeliin ja muihin suurmenestyksiin.” (Lainaus kustantajan takakansitekstistä).

 5. Ian McEwan: Kaltaiseni koneet (Otava 2019)
  ”Adam on komea ja älykäs – lähes täydellinen, lähes ihminen.Eletään 1980-luvun Lontoossa, mutta historia ei ole se, jonka me tunnemme. Charlie ostaa Adamin, yhden kalliista ja upouusista androideista. Yhdessä rakastettunsa Mirandan kanssa Charlie määrittelee Adamin persoonallisuuspiirteet – he tekevät Adamista täydellisen. Komea ja älykäs androidi rakastuu Mirandaan, ja kolmiodraama on valmis. Charlie, Miranda ja Adam joutuvat perustavanlaatuisten moraalisten kysymysten äärelle.McEwanin kumouksellinen ja kiehtova romaani kysyy, mikä tekee ihmisestä ihmisen.” (Lainaus kustantajan takakansitekstistä).

 6. Leïla Slimani: Toisten maa (WSOY 2021)
  ”Slimani kuvaa terävänäköisesti kulttuurien yhteentörmäystä sekä naiseuden ja kauneuden taakkaa.Ranskalaisnainen Mathilde rakastuu marokkolaiseen sotilaaseen Amineen, joka sotii Ranskan joukoissa. On vuosi 1944, ja häiden jälkeen alkaa yhteiselämä Marokossa. Uudessa kotimaassaan yksinäinen Mathilde ikävöi lempeämpää ilmastoa, yhteisöllisyyttä, joukkoon kuulumista. Vuosien saatossa syntyy kaksi lasta, ja Mathilden uhrauksien määrä kasvaa. Raastavalla tavalla Slimani näyttää miten naisena oleminen voi tarkoittaa sitä, että siirtyy isän vallasta veljen, aviomiehen tai jopa oman pojan vallan alaiseksi. Toisten maa pohjautuu Slimanin isoäidin elämään.” (Lainaus kustantajan takakansitekstistä).

 7. Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus – rikosromaani vanhasta Tallinnasta (Moreeni 2011)
  ”Apteekkari Melchior -sarja sijoittuu 1400-luvun Tallinnaan. Vielä rakenteilla olevan kaupungin siluettia hallitsee Toompean linnoitus. Saksalainen ritarikunta on juuri karkottanut ryöstelevät vitaaliveljet Itämereltä, ja kasvavassa kaupungissa vilisee kauppiaita, sotilaita, kirkonrakentajia, dominikaanimunkkeja ja maallikkoveljiä, raatimiehiä ja maankiertäjiä. Tarina alkaa, kun korkea-arvoinen saksalaisritari murhataan Toompealla.” (Lainaus kustantajan takakansitekstistä).

 8. C.J. Sansom: Luostarin varjot Otava 2011)
  ”Kuningas Henrik VIII on irrottanut Englannin kirkon katolisen kirkon vallasta saadakseen eron vaimostaan. Kuninkaan edustajien tehtävänä on selvittää, miten luostarilaitos saataisiin lakkautettua.Kun Scarnsean luostariin saapunut asiamies löydetään murhattuna, tarkkanäköinen lakimies Matthew Shardlake lähetetään apulaisensa kanssa tutkimaan tapausta.Miehet huomaavat munkkien elävän askeesin sijaan ylellisyydessä ja turmeluksessa. Sitten tapahtuu uusi murha, ja juonien vyyhti vain paisuu.Kun totuus alkaa paljastua, vaarassa on paitsi Shardlaken henki, myös hänen vakaumuksensa.” (Lainaus kustantajan takakansitekstistä).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *