Opettajana mukana Mediamysteeri-hankkeessa

Blogikirjoitus open näkökulmasta

Mediamysteerihanke syksy 2017- kevät 2018  (20.9.-25.4.)

Miten uuden opetussuunnitelman mukaista yhteistyötä saisi lisättyä koulun ulkopuolelle? Mikä tempaisisi oppilaat ulos, ylös ja oppimaan ilman, että heitä tarvitsee suuremmin motivoida asian suhteen? Tähän tuli meille vastauksena syksyllä Mediamysteerihanke, mihin pääsimme mukaan!

Alussa jo ensimmäisellä kerralla oppilaat olivat eri tavalla hereillä kuin tavallisesti Aalto-yliopiston opiskelijoiden tullessa luokkaamme vierailulle. Pelasimme tavallisia lautapelejä ja tutustuminen tapahtui siinä sivussa. Pelien rakenne ja eri lajit tulivat tutuksi lyhyissä keskusteluissa. Jokainen oppilas oli mukana jollakin tavalla alusta asti.

Omien pelien rakentaminen oli jännittävää ja ideat lensivät luokassa useiden päivien ajan oppilaiden rakentaessa omaa peliänsä. Ryhmien muuttuessa oppilaat olivat mukana nopeasti, eikä kukaan jäänyt syrjään. Kaikki saivat osallistua! Tuntui hienolta seurata työskentelyä!

Ryhmäytyminen ja tehtävien tekeminen on sujunut hyvin, riippumatta ryhmän jäsenistä, kun tehtävät ovat olleet innostavia ja sisällöltään motivoivia. Oppilaat alussa jupisivat, kun opettaja jakoi oppilaat ryhmiin, mutta nyt kevään viimeisiä kertoja pidettäessä on ilo huomata, että miten oppilaat jo osaavat valita ryhmänsä sen oman kiinnostuksen eikä muiden ryhmän jäsenien mukaan.  Ryhmissä yhteisten hullunkuristen ideoiden toteuttaminen on lisännyt innostusta työskentelyyn ja tekemiseen.

Oppilaiden innostus näkyy ja kuuluu aina, kun toiminta on käynnissä – niinhän sen pitääkin olla. Pelien tehtävät vaihtelivat  erilaisiin hiljaisiin ja toiminnallisiin tehtäviin, missä ongelmanratkaisutehtävät johdattelevat asiasta toiseen. Parasta, mitä opettajana olen nähnyt on se ettei yksikään oppilas ole kieltäytynyt tehtävien tekemisestä. Kaikki ovat tehneet tehtäviä innostuneesti sekä olleet täysillä mukana.

Ryhmien sekoittaminen ja työskentely eri kokoonpanoissa on ollut oppilaille kehittävää. On opittu työskentelemään riippumatta kenen kanssa työskentelet. Muutaman kerran jälkeen ryhmäjako on mennyt omalla painollaan.

Toiminta mediamysteerihankkeessa on ollut hyvin monipuolista. Pelillisyys ja  monipuoliset työtavat ovat selkeästi innostaneet oppilaita. Tehtävät ovat herättäneet oppilaissa innostusta työskennellä ja oppia asioita siinä sivussa.

Mielikuvituksen vapaa käyttö ja leikillisyys pelissä ovat vapauttaneet oppilaat toteuttamaan ideoita, joita ei muuten tulisi tehtyä. Luovat ratkaisut ovat projektin edetessä lisääntyneet, mikä näkyy myös oppilaiden motivoitumisena työskentelyyn. Tämä näkyy esimerkiksi suomen kielessä, missä se näkyy oppilaiden asioiden käsittelyssä kriittisemmin. He osaavat kyseenalaistaa asioita ja tehdä luovia ratkaisuja tarinoiden ja tehtävien tekemisessä.

Yhteenvetona opettajana voisi todeta, että projektin myötä monet yhteistyötaidot ovat luokassa parantuneet ja oppilaiden työskentely luovasti on lisääntynyt. Toisaalta oppilaista on jo kysynyt, että milloin me tehdään oikeita töitä! Tämä projekti on tuonut myös konkreettisesti sen esille, että opiskelu koulun ulkopuolella on mahdollista ja vieläpä mukavaakin.

 

5B-luokan opettaja Harri Huhtala

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *