Kävelemisen hyvää tekevä vaikutus, osa 2

Tässä artikkelissa jatkuu kävelemisen teema kaunokirjallisuuden, elokuvien ja matkakertomusten äärellä.

Cheryl Strayedin kokemukset ovat innoittaneet monia, hänen kirjastaan (Villi vaellus, 2013) ei käänteitä puutu ja lukija voi elää hänen mukanaan niin vastoinkäymiset kuin onnistumisetkin Pacific Crest Railin vaellusreitillä. Cherylin kengästä on tainnut tulla jopa legendaarinen. Ainakin minun mielessäni. Kirjan tärkein anti taitaa kuitenkin olla surun käsittelyssä, itsensä kohtaamisessa ja irti päästämisessä. Varoitus on silti annettava: Villiä vaellusta lukiessa saattaa vaelluskärpänen puraista. Kirjasta on tehty myös elokuva, jossa pääosaa näyttelee Reese Witherspoon. Molemmat löytyvät kirjaston valikoimista.

Haroldin purjehduskengille (kuten Cherylin vaelluskengille) annan kunniamaininnan. Haroldin tarina on vertaansa vailla. Se on liikuttava kasvukertomus. Tarinassa käsitellään monia tärkeitä teemoja, kyseesssä on jonkinlainen ikääntyneen miehen herääminen (Harold Fryn odottamaton toivioretki, 2014). Tässäkin tarinassa itsensä löytäminen, henkinen kasvu ja menneisyyden haamujen kohtaaminen tien päällä yhdistyvät. Omat kielletyt tunteet ja käsittelemätön suru ovat tärkeässä roolissa. Harold on vaatimaton ja hellyttävä päähenkilö, jonka taipaleesta kirjailija kirjoittaa vaivattomasti. Erilaiset kohtaamiset ihmisten kanssa tarpomisen aikana muuttavat pala palalta Haroldia. Jatkokirjana kannattaa lukea myös rinnakkaisteos Miss Queeniestä.

”Olen lähtenyt. En ole koskaan nähnyt merta, joten menen sen rantaan. Älä ole huolissasi, jätin auton sinulle. Voin kävellä. Yritän muistaa tulla takaisin.”

Etta ja Otto ja Russel ja James, 2015

Omaa luokkaansa on myös 82-vuotiaan Etan vaellus Kanadan halki kohti merta, tähän asti toteutumatonta unelmaa. Matkaa Etan kotiovelta merelle on yli 3000 kilometriä. Hän lyö suorituksellaan laudalta sekä nuoren Cherylin, että Haroldin. Ja oikeastaan kaikki muutkin, mutta onnistuuko tämä päättäväinen mummu yrityksessään? Sen saat tietää kun luet tämän häkellyttävän omaperäisen kirjan. Etta matkaa myös muistoihinsa tässä lämminhenkisessä tarinassa ja muistuttaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä tavoitella unelmiaan.

Hengellistä ulottuvuutta itsensä löytämiseen ja oman elämän tarkoituksen etsimiseen löytyy pyhiinvaellukselle Santiago de Compostelaan lähtevän Julian tarinasta (Neljä valkoista koiraa Santiagon tiellä, 2015).

Jälleen kerran sokerina pohjalla haluan vinkata mainiota ja hauskaa pientä elokuvaa A Walk in the woods, 2015 (linkistä pääset katsomaan trailerin). Bill Bryson lähtee vanhan ystävänsä Stephenin kanssa valloittamaan Appalachian Trailia. Nämä kaverukset eivät ole vuosiin olleet missään yhteyksissä, eikä Stephenin kunnossa ole kehumista kun matka alkaa. Sinnikkäästi kaverukset kuitenkin lähtevät reisuun, kuinkas sitten lopulta käykään? Tässä tarinassa kantavia teemoja ovat ystävyys ja ikääntyminen. Robert Redford ja Nick Nolte näyttelevät urheita kaveruksia ja heidän välisiään jännitteitä veteraanien varmoin ottein. Tätä elokuvahelmeä ei valitettavasti kirjastomme kokoelmasta löydy, sen sijaan kirja, jonka perusteella elokuva on tehty, löytyy. Kyseessä on aito tosielämän matkakertomus. Siitä lisää listauksessa alla. Nautinnollisia lukuhetkiä!

Cheryl Strayed: Villi vaellus (Like 2013)

Cheryl on tottunut elämään eri lailla kuin muut. Hänen perheensä on kasvattanut itse ruokansa ja elänyt hyvin maanläheistä elämää aina siihen saakka, kun perheen äiti menehtyy keuhkosyöpään 45-vuotiaana. Vahvat perhesiteet katkeavat, ja 22-vuotias Cheryl jää ajelehtimaan tyhjän päälle. Kehoon ja mieleen jättävät jälkensä mieskatras ja monenlaiset päihteet. Cheryl pyristelee kierteestä irti neljän vuoden ajan – parhaansa mukaan mutta laihoin tuloksin. Nähdessään mainoksen Meksikon rajalta Kanadan rajalle ulottuvasta Pacific Crest Trailin vaellusreitistä hän tekee elämänsä impulsiivisimman päätöksen. Vaikka erittäin epäkäytännöllisesti pakattu rinkka on niin painava, ettei hän jaksa nostaa sitä, hän pakottaa sen selkäänsä raa’alla sisulla ja pysyy kuin pysyykin pystyssä sen alla. Kehon vahvistuessa kantamaan taakkaa myös mieli vahvistuu, eikä hän jää rypemään menneeseen vaan suuntaa päättäväisesti eteenpäin, askel askeleelta. (takakansiteksti)

Wild / directed by Jean-Marc Vallée ; screenplay by Nick Hornby ; based on the book by Cheryl Strayed ; director of photography Yves Bélanger

Reese Witherspoonin ja Laura Dernin tähdittämä elokuversio Villistä vaelluksesta. Mikäli innostut katsomaan elokuvan, suosittelen kirjaa luettavaksi ensin. Kuva kirjan pokkariversiosta.

Rachel Joyce: Harold Fryn odottamaton toivioretki (WSOY 2014)

Harold Fryn kävely halki Englannin kasvaa viisaaksi vaellukseksi kohti uutta löytämisen iloa. Kaukaa näkee paremmin lähelle. Harold Fry viettää eläkepäiviään äksyn vaimonsa Maureenin kanssa englantilaisessa pikkukylässä. Kunnes eräänä päivänä hän saa kirjeen Queenieltä, ystävältään jota ei ole tavannut 20 vuoteen ja joka tekee nyt kuolemaa. Vastauskirje kädessään ja purjehduskengät jalassaan Harold Fry ohittaa ensin yhden postilaatikon ja sitten toisen. Ja kolmannen. Alkaa toivioretki halki Englannin. Harold aikoo kävellä reilut tuhat kilometriä, liikuttavan valmistautumattomana, tilanteesta toiseen, kohtaamisesta kolmanteen ja kävellessään käy läpi elämänsä valintoja, erehdyksiä ja herkkiä muistoja. Matkan aikana Haroldille tapahtuu mitä merkillisimpiä asioita, ei vähiten hänen omassa sydämessään. (takakansiteksti)

Emma Hooper: Etta ja Otto ja Russel ja James (Gummerus 2015)

Kanadalaisessa pikkukylässä asuvan Etan toteutumattomista haaveista suurin on nähdä meri. Niinpä hän, kahdeksankymmentäkaksivuotias, herää varhain eräänä aamuna, jättää miehelleen Otolle lapun, nappaa mukaansa kiväärin, suklaata ja parhaat kenkänsä ja lähtee kävelemään 3 200 kilometrin matkaa veden äärelle. Otto odottaa kärsivällisesti kotona, seuranaan muistot. Heidän naapurinsa ja ystävänsä Russell muistaa myös, mutta eri tavoin – ja hän rakastaa Ettaa yhä yhtä paljon kuin yli 50 vuotta sitten, ennen kuin tämä meni naimisiin Oton kanssa. Etan vaelluksen lomassa tarina aaltoilee meren lailla nykyisyydestä nälän, sodan, intohimon ja toivon täyteiseen menneeseen. Muistamisesta unohtamiseen, ja takaisin. Etta ja Otto ja Russell ja James on hassu ja haikea esikoisromaani, jonka poikkeukselliset henkilöhahmot jäävät elämään lukijan mieleen pitkäksi aikaa. (takakansiteksti)

Mirja Kärnä: Neljä valkoista koiraa Santiagon tiellä (Basam Books 2015)

Romaani onnellisuuden etsinnästä, ihmissuhteista, rakkaudesta, henkisestä kasvusta ja kävelemisestä. Julia Bickwilke tapaa Valamon luostarissa komean munkin, joka tulee siunaamaan hänet Santiagon tien pyhiinvaellukselle Etelä-Ranskaan. Julia jatkaa vaellusta Sofin, Tomin, Herra Harrisonin ja Lilyn kanssa, ja etsii tienviittoja omalle elämälleen. Löytyykö onni uusista ystävistä ja henkisestä kasvusta – vai munkista, joka ilmestyy Julian elämään kuin taivaan lahja? Matkalla Julia sukeltaa myös toisiin todellisuuksiin, joita ei oikeastaan ole olemassa vaikka ne tuntuvatkin oudon tutuilta, kuten munkin kuiskaama nimi Serafiina. (kirjasampo)

Bill Bryson: A walk in the woods (Black Swan 2015)

In the company of his friend Stephen Katz (last seen in the bestselling Neither Here nor There), Bill Bryson set off to hike the Appalachian Trail, the longest continuous footpath in the world. Ahead lay almost 2,200 miles of remote mountain wilderness filled with bears, moose, bobcats, rattlesnakes, poisonous plants, disease-bearing tics, the occasional chuckling murderer and – perhaps most alarming of all – people whose favourite pastime is discussing the relative merits of the external-frame backpack. Facing savage weather, merciless insects, unreliable maps and a fickle companion whose profoundest wish was to go to a motel and watch The X-Files, Bryson gamely struggled through the wilderness to achieve a lifetime’s ambition – not to die outdoors. (takakansiteksti)

Bill Bryson: A walk in the woods (Black Swan 2015)

Tässä vielä linkki e-kirjaan, joka myös löytyy helmetin kokoelmista. Helmetissä saatavuus voi e-kirjana olla parempi.

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *